Sverige valde en mjukare version av rekommendationer/restriktioner där en del av ansvaret överläts på den enskilde individen.
Utbildningssamhället valde en mixad variant med omväxlande distansundervisning och sk katedervariant. Samtliga varianter ställer stora krav på eget ansvar, fantasi o inte minst flexibilitet för såväl studerande som undervisande personal.
För våra studerande på LIU/NIU samt NIU har givetvis mycket förändrats som framför allt inneburit större individuellt ansvar i såväl de traditionella kurserna som de inom ramen för den specialutformade Friidrottsvarianten.
Vi har valt att intervjua en studerande/årskurs från Åhus FIK via öppna frågor i en sk "trattintervju" för att försöka känna av hur de har upplevt läget och varför de valde NIU eller NIU/LIU.
I åk 3 av idag finns tre studerande som efter att gått LIU i åk 1 o 2 valde att följa NIU i åk 3 som en utökad studievariant. Vissa valde att enl studieplanen stoppa efter åk 2 och finns således inte med i denna sammanställning.
Vi intervjuade således Cornelia i NV3 som haft Österängsgymnasiet - förutom Liviushallen och Krstd IP - som sin bas i nästan sex terminer.
Med ett uttalat intresse för Naturvetenskap och med den bredd som NV ger var gymnasievalet förhållandevis enkelt. Planerna efter avslutad gy o sex mån individuell återhämtning pekar mot Fysioterapeututbildningen vid Lunds Universitet.
Den stora fördelen med LIU/NIU har enl bl a Cornelia varit att man kunnat träna på schemalagd skoltid där möjligheterna till individualiserad feedback varit stora. NIU - eleverna har också haft tillgång till transporthjälp från resp arena till sin gymnasieskola. Möjligheterna till ersättningsmål/mellanmål har också varit en betydelsefull ingrediens i NIU - studerandes välbefinnande o återhämningsförmåga.
När vi pratade med åk 2 - eleven Filippa som valt att studera på Ekonomiprogrammet/ NIU framkom att faktorer som hade stor betydelse var att utbildningen var rolig, lärorik o utvecklande. Vilket hon tycker att utbildningen levt upp till hittills.
NIU - delen av utbildningen håller hög kvalitet och det "produceras" mycket framför allt individuellt. Möjligheterna till omedelbar feedback är betydligt större än på en traditionell lektion i t ex Svenska eller Företagsekonomi som förvisso har ett större gruppantal o där distraktorerna är flera vilket kan vara begränsande. Friidrottslektionern känns mer personliga. Mixen skola - idrott passar Filippa jättebra där kvällarna inte bara måste innehålla träning utan även studier, biobesök eller att träffa vänner kan det nu även finnas plats för.
Livet om fyra år för Filippa kan - i dagsläget - se ut som att hon kombinerar studier till ekonom eller arkitekt med att träna friidrott och då förhoppningsvis på en något högre nivå än nu och det tackar hon då i så fall NIU för.
Den tredje och siste studerande som vi valt att intervjua är vår multikastare Lukas Lindbladh som valt att studera på Samhällsvetenskapliga programmet kombinerat med NIU. Lukas går i åk 1 på Söderportsgymnasiet och är med NIU - mått mätt i en stark utvecklingsfas.
Lukas valde som många andra NIU för att få utrymme att träna friidrott seriöst på dagtid och ändå ta skolan på allvar. Finns ju också lite mera tid över för att t ex träffa kompisar. Mao lättare att planera livet enl honom själv.
Livet som just nu alltså till stora delar innebär kombinationen studier - träning. Lukas känner i dagsläget att valet av såväl program som NIU - variant är rätt även om pandemin ställer nya krav på en gy - studerande i form av planering, eget ansvar o inte minst flexibilitet och kanske framför allt när man kommer direkt från gr. Distansundervisning är ju ingen vanlig studieform på gr. Kanske å andra sidan man är bättre förberedd för högskolstudier i stället.
För en elev i åk 1 har ju pandemin ställt till det en del framför allt rent socialt. Dvs man har inte lärt känna klasskompisarna så bra och ännu inte heller lärarna. Förhoppningsvis sker en förbättring där tiden fungerar som potential.
Lukas upplevelser hittills av NIU - friidrott kan karakteriseras av att det är roligt, lär sig ta ansvar och får möjlighet till mycket individualisering. Lukas friidrottsliga målsättning är att i första hand konkurrera högre upp i resultatlistan på mästerskapsnivå o sedan ta det vidare därifrån. Inte helt oväntat tycker Lukas och även Cornelia o Filippa att pandemins verkningar även ställt till det på tävlingssidan vilket bl a gjort att möjligheterma att tävla "på riktigt" o inte bara lokalt blivit starkt begränsade.
Ansvariga för NIU/LIU - delen läsåret 2020 - 2021 är
- Alexander Nertlinge Asp kursansvarig
- Jan Persson kastansvarig spec spjut
- Anna Olsson teknikansvarig styrka Basic Gym
- Sofie Stjernberg ansvarig fysioterapeut
NIU - delen av utbildningen bedrivs i huvudsak
på/i
Krstd IP
Liviushallen
Basic Gym
Björkets löpslingor
Tivolibadet
Några förklarande begrepp:
LIU = lokal idrottsutbildning
NIU = nationell idrottsutbildning
Utökat program = fler studiepoäng än 2500
Antal studerande med LIU/NIU alt NIU inriktning friidrott läsåret 2020/2021 är
Åk 1 - 3
Åk 2 - 3
Åk 3 - 3
/Mats L