Gymnasieskolorna o Krstd kommun har ett rikt utbud av såväl studieförberedande som yrkesförberedande program. För den elev i åk 9 som är en aktivt idrottande tjej eller kille och vill fortsätta att satsa på sin idrott utan att trappa ner på studierna är en kombination av idrott o studier ett smart alternativ.
För dessa elever finns NIU dvs Nationell Idrottsutbildning. Således en kombination av traditionella ämnen + olika idrottsämnen knutna dels till elevens egen idrott men även lite mera allmängiltiga som träningslära, kost, idrottspsykologi mm.
För den friidrottande åk 9 eleven finns då möjligheten att så att säga kombinera längdhopp och slägga med Matematik och Historia t ex. Allt på skoltid!!!
Vi har frågat några av de elever som idag går NIU varför de valde just denna varianten och vad som varit roligast hittills. Svårt och lätt etc etc.
I åk 1 har vi Tea (sprint, hopp) och Samuel (sprint, häck) som nu gått ca en halv termin och nyhetens behag har lagt sig. Samuel valde NIU för han vill satsa fullt ut på både studier och en hittills mycket framgångsrik friidrottskarriär. Att få göra delar av sin träning på skoltid gör att det finns både tid o ork till "hemmaplugg" och förhoppningsvis någon ledig helg också.
Tea har bl a ett förflutet på hästryggen och har kommit sent in i friidrotten men valde ändå att försöka satsa dubbelt. Kanske lite beroende på bl a stimulerande träningsomgivning och möjlighet att studera med likasinnade..
Oscar (medeldistanslöpning) studerande i åk 2 har gjort en lite annorlunda resa. Oscar bor egentligen i Landskrona o tävlar för IFK Lund men vill försöka göra en elitsatsning på både friidrott och utbildning. Ansvaret att flytta hemifrån blir stort när man bara är 16 år och man hinner lära sig jättemycket av vad livet kräver. Det bästa med NIU är att utbildningsinnehållet angående friidrottsdelen är så individualiserat. Alla börjar utifrån sin nivå. Sedan borde nog lokalerna i t ex styrketräningen vara lite rymligare. Sammanfattningsvis har jag (Oscar) lärt mig jättemycket om livet, träning och givetvis den utbildning jag valt.
Hedda går i åk 2 och har dubbelidrottat i flera år via såväl ridsport som friidrott och då närmast löpning o lång häck även om andra grenar också testats. Hedda påtalar det positiva i att få träna på skoltid även om det ibland är tidiga morgnar o sena eftermiddagar vilket kan ge lite pust o stön. Kvällen är då i stället reserverad för skolarbetet o ev lite snack med hästen?? Heddas idrottsdubblerande förstärker också teorin om att inte välja idrott för tidigt.
Att "studera" sin egen idrott på schemalagd tid och dessutom få betyg i olika idrottsämnen som meritmässigt är lika mycket värda som Matte, Svenska eller t ex Religion är således en möjlighet via en NIU - variant.
Du får den Grundläggande behörigheten till Högskolan och med lite smarta val o schematekniska kullerbyttor även den Särskilda behörigheten så du "tappar" ingenting. Skulle så bli fallet trots allt finns alltid KomVux.
På Söderportsgymnasiets hemsida hittar du specialinfo under NIU som du bör läsa igenom för att förstå bl a hur urvalet av elever går till. Aktuella utbildningar är:
- Barn- och Fritidsprogrammet
- Ekonomiprogrammet
- Naturvetenskapsprogrammet
- Samhällsvetenskapsprogrammet
Ansvarig för NIU - Friidrott
Jonas Jönsson
- rektor
Alexander Nertlinge Asp
- huvudansvarig upplägg o innehåll
- friidrott, styrka
Janne Persson
- kast
Sofie Stjernberg
- Fysioterapeut
Johan Ekengren
- Idrottspsykolog
Har du friidrottsliknande frågor så kontakta Alexander eller varför inte provträna med Åhus FIK så kanske den fördjupade kunskapen gör ditt val enklare.
Lycka till med dina tankar!
//Mats L