Kallelse till årsmöte 2024 - söndag 21:e april kl. 14:00
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Åhus Friidrott
Veteraner

En SM-veterans rapport
2022-08-31 09:00

Vi är nu hemma efter årets veteran-SM i Kalmar, där vi bjöds på två intensivt varma dagar, fredag och lördag, då det var närmare 30 grader varmt med hög luftfuktighet dessutom. 

Söndagen var avgjort svalare ,22-23 grader, och dessutom i princip ingen sol. Ur friidrottssynpunkt idealiskt väder på söndagen.
Om jag uppfattade siffrorna rätt så var det 800 deltagare som gjorde 1800 starter. En 96-årig kvinna tilldrog sig mest uppmärksamhet, tävlade i kula,spjut och diskus. Hon hade aldrig satt sin fot på en friidrottstävling tidigare men var nu övertalad av en 90-årig väninna att delta. Tom SVT var tydligen där och intervjuade henne då hon som första tävlande kvinna  i denna ålder satte tre inte bara svenska rekord utan tom nordiska dito.
 
Såvitt jag kunde se och läsa, så var Magnus och undertecknad de enda veteranerna från Åhus FIK. Vi såg Magnus ta brons på 400 m häck och jag vet att han också kastade spjut men hamnade utanför medaljstriden. Huruvida han deltog i ytterligare grenar vet jag inte, men det har du förstås koll på.
 
Själv startade jag fredagen med 100m, som pga av strykningar gick som final direkt med fem man på startlinjen. Karlskronas två löpare, Lars Smejdebäck och Lennart Offrell, stod i en klass för sig men tredjeplatsen utkämpade jag en stenhård duell med en Tjustlöpare, som jag dock förlorade med 2 hundradelar. Närmare medalj än så lär jag nog aldrig komma på 100m.
Härnäst längd där två man stod i en klass för sig  medan jag på nytt utkämpade en bronsstrid, som efter mycket svängande fram och tillbaka jag till slut vann med 10cm. Dagen avslutades med diskus, där jag efter mediokra kast slutade sist. Det hade jag i och för sig gjort med för mig bra kast också.
 
Lördagen började med stavhopp, där vi bara var två man i min åldergrupp. Min motståndare vann på finfina 2.90, medan jag efter en salig blandning av bra och dåliga hopp till slut krånglade mig över 2.10 som bäst. Ett helt godkänt resultat för min del.
Kula stod härnäst på programmet med ett tolv  man starkt startfält. Mitt bästa resultat, 9.10, var lite sämre än jag hoppats på men räckte till den niondeplats jag ändå hade fått.
200m-finalen fick jag avstå då den kom i kläm med de övriga grenarna. Vikttävlingen, med tio man, misslyckades jag kapitalt med och blev sist med två meter kortare resultat än förra året. Höjdtävlingen blev sedan en utdragen historia med sammanlagt 12 tävlande i klasserna M/70,M75 0ch M80. När det väl blev min tur att gå in i tävlingen hade det gått över en timme sedan inhoppningen och i solgasset fick jag hjärnstopp och återföll i min felaktiga hoppstil och stannade på 1.20. En rejäl besvikelse även om jag trots det dåliga resultatet fick en silvermedalj.
 
Söndagen inleddes med spjutkastning, där jag som förväntat utkämpade en jämn bottenstrid med Stig-Arne Mattson, en härlig man från Järvsö IF, som trots rejäla ålderskrämpor återkommer år efter år och sprider glädje omkring sig. Nytt personligt rekord med en halvmeter gladde mycket efter lördagens mindre lyckade kastinsatser.
Härnäst tresteg, där karlskronaiterna som vanligt var för bra för mig. Med bara tre deltagare fick jag dock en bronsmedalj, även om resultatet inte var något att skryta med.
Avslutningsvis slägga, som kolliderade med 400m och därmed fick utgå för min del, där jag ånyo kämpade med Stig-Arne om att slippa sistaplatsen. Efter en för mig ovanligt lyckad kastserie var jag bara några decimeter från mitt personliga rekord från förra året.
 
Sammantaget en späckad friidrottshelg där det bästa för min del ändå var att jag klarade mig undan skador och kunde fullfölja tio av tolv grenar. Ett personligt rekord och fyra medaljer gladde också. Bifogar några bilder från tävlingen, där bilden på släggänget är min personliga favorit.


Bästa hälsningar,
Gunnar
(Obs oredigerad version)
 

Nyhetsarkiv
Veteran - SM i helgen2023-03-10 15:10
Oldies and Goldies2022-11-21 11:02
En SM-veterans rapport2022-08-31 09:00
Veteran - SM dag 22022-08-27 18:31
Veteran - SM dag 12022-08-26 23:15
VSM - dag 22017-08-20 11:28
VSM i Karlskrona2017-08-19 21:28
Superman är i mål2017-07-28 20:06
 
Följ oss på Facebook!
Kallelse till årsmöte
Regelboken 2022
Regeluppdateringar
Klubben är Vaccinerad!
Idrott i Elitklass
Våra Sponsorer
 
 
Stöd Åhus friidrott